U Srbiji 33 proizvoda sa geografskom oznakom

Bez autora
Oct 20 2013

U Srbiji su imenom porekla ili geografskom oznakom na nacionalnom nivou do sada obuhvaćena 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, o čijoj će zaštiti u Evropskoj uniji moći da se razgovara u pristupnim pregovorima. Među proizvodima sa zaštićenim poreklom ili geografskom oznakom najviše je mesnih i mlečnih proizvoda. Registracijom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla na nivou EU, proizvođačima u Srbiji biće omogućena ista zaštita koju imaju i proizvođači u zemljama Unije. Pored toga, proizvodi sa geografskim poreklom postaju prepoznatljivi na tržištima EU što će doprineti podizanju konkurentnosti domaćih proizvoda, objavljeno je u listu "Poljoindustrija", koji izdaje Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB).

U Srbiji 33 proizvoda sa geografskom oznakomU Srbiji su imenom porekla ili geografskom oznakom na nacionalnom nivou do sada obuhvaćena 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, o čijoj će zaštiti u Evropskoj uniji moći da se razgovara u pristupnim pregovorima.

Među proizvodima sa zaštićenim poreklom ili geografskom oznakom najviše je mesnih i mlečnih proizvoda.

Registracijom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla na nivou EU, proizvođačima u Srbiji biće omogućena ista zaštita koju imaju i proizvođači u zemljama Unije.

Pored toga, proizvodi sa geografskim poreklom postaju prepoznatljivi na tržištima EU što će doprineti podizanju konkurentnosti domaćih proizvoda, objavljeno je u listu "Poljoindustrija", koji izdaje Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB).

Slovenija je jedina od zemalja regiona koja je u EU zaštitila niz svojih proizvoda, dok ostale zemlje regiona do sada nisu uspele da ubede proizvođače izvornih proizvoda da ih zaštite i na prostoru EU.

Zemlje izvan EU imaju pravo da traže evropske oznake tako što sklope poseban sporazum sa Unijom, pod uslovom da Evropska komisija zaključi da je zahtev opravdan.

Tako su oznake svojih proizvoda pored ostalog zaštiili Čile, Južna Afrika, Kanada, SAD i Australija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik